/ od /   Uncategorized / 137 komentárov

Chovné jesenné skúšky stavačov, Veľké Úľany, 1.10.2022

V prvú októbrovú sobotu v revíri Poľovníckeho združenia Zlatý Bažant vo Veľkých Úľanoch zorganizoval náš klub poslednú klubovú akciu v tomto roku. Boli ňou chovné jesenné skúšky stavačov. Spolu s nami sa na rovnakom mieste konali ešte ďalšie dve kynologické podujatia, a síce dvojdňový Medzinárodný Field Trial Slovenského pointer a setter klubu a zároveň aj okresné jesenné skúšky stavačov. Obrovský obdiv a vďaka patrí domácemu PZ, ktorému zásluhou ich vynikajúceho zázemia nerobí problém organizačne na úrovni zvládnuť aj takúto veľkú akciu.

Na skúšky bolo prihlásených 8 dvojíc. Zastúpenie plemien bolo nasledovné: 6 ks nemecký drôtosrstý stavač, 1 ks pudelpointer a 1 ks weimarský krátkosrstý stavač. Na rannom nástupe           k vylosovaniu nastúpilo všetkých 8 dvojíc. Rozhodcovský zbor pracoval v zložení Ing. Michal Urban ako hlavný rozhodca a Mário Bögi ako čakateľ na rozhodcu. Po príchode do revíru sme najprv začali disciplínou spoločná poľovačka. Pod ťažkými mrakmi, z ktorých našťastie celý deň výraznejšie nezapršalo, bolo pri príjemnej teplote ideálne skúškové počasie a jemný vietor. Porast horčice bol síce trochu vyšší, ale bol aj pomerne riedky, takže nerobil problémy. Na spoločnej poľovačke mali dve dvojice šťastie, keď sa im podarilo prísť do divej bažantej zveri a predviedli veľmi pekné vystavovanie, postupovanie aj kľud pred pernatou zverou. Ostatní súťažiaci mali možnosť preukázať svoje kvality na vykladaných, ale dobre lietajúcich komorovaných jarabiciach. Niekomu sa darilo viac, niekomu menej, ale také už sú skúšky. Našťastie na tejto obávanej disciplíne nevypadol nikto. Po odskúšaní vystavovania dostala ešte každá dvojica dostatok času a priestoru na predvedenie všetkých vlastností potrebných pre zaradenie do chovu. Na dohľadávke pernatej vypadla jedna dvojica. Na vode už to išlo viacmenej hladko a tak sme mohli pristúpiť k nevyhnutnej administratíve. 

Víťazom chovných jesenných skúšok stavačov sa stal vodič Juraj Vizváry so sukou pudelpointra Aisha von Tres Villae Oboni v prvej cene s počtom bodov 243. Zároveň jej bol udelený aj titul CACT.  Druhý skončil mladý pes NDS Gaston od Hudeca s vodičom Antonom Kondem so zislom 240 bodov v prvej cene. Na treťom mieste sa s počtom bodov 230 umiestnil vodič Martin Zaťko so sukou weimarského stavača Jenny z Mariánskej záhrady. Nasledovali další zástupcovia plemena NDS- dvaja v prvej, jeden v druhej a jeden v tretej cene.

Na záver by som sa chcel poďakovať najmä domácemu PZ Zlatý Bažant za poskytnutie revíru a zázemia a vodičom za ich účasť a prípravu psov na skúšky. Už teraz sa teším na ďalšiu chovateľskú a skúškovú sezónu. Pevne verím, že sa uvidíme v hojnejšom počte nielen na klubových, ale aj vrcholových akciách. 

Nemeckým drôtosrstým stavačom a pudelpointrom ZDAR!

Ing. Michal Urban

tajomník KCHSH

Viac foto v galérii 

SHARE THIS


Pridaj komentár

Musíte byť prihlásený, aby ste mohli písať komentár.