/ od /   Uncategorized / 0 komentárov

HZP Skúšky

HZP Skúšky

 

V predchádzajúcej sezóne som dostal pozvanie na HZP v Maďarsku. Maďarský klub nemeckých stavačov (NVKM)  prvýkrát organizoval VJP v roku 2018 (Verbandsjagdprüfung), HZP (Herbstzuchtprüfung) a VGP (Vollgebrauchsprüfung).

 

Maďarský klub vspolupráci s nemeckým svetovým klubom (DDWV) organizoval VJP za účasti  nemeckých rozhodcov, 3x VJP. VJP sú jarné skúšky stavačov skoro ako unás. 20. -21. októbra sa uskutočnili  VSS (VGP) na ktorých sa zúčastnilo 7 psov, 5 z Maďarska a 2 zo Srbska.

Pozvanie pre nás bolo komunikované na HZP, ktorésa konalo v Fehergyarmat 2 – 4 novembra v revíry Bathory Istvan VT a v Hunor 96 VT. Skúšky boli posudzovane podľa nemeckých predpisov a za účasti nemeckých rozhodcov. Od nemeckého klubu bol prítomný pán Ulrich Aukust,  konateľ DDWV. On sám a dvajaskúsení rozhodcovia posudzovali  našich psov, prísno avšak aj spravodlivo. Na psov, vodičov a posúdenie nemeckými rozhodcami boli zvedaví všetci prítomní,  mali sme veľkú koronu pozostávajúcu aj z čakateľov ktorí nás povzbudzovali. V priebehu týchto trojdňových skúšok sa konalo aj preškolenie čakateľov pre výkon od pána Ulricha Augustina.

Osobne som sa zúčastnil skúšok s mojou sučkou Egermaster Runa Kenaz, bol som som veľmi spokojný na jej výkon. Po troch mesiacoch od vrhu bola v dobrej kondícií a podala výborný výkon, získali sme 204  bodov. Jediné čo sa nám nie úplne podarilo bola stopa zajaca. Získali sme 5 bodov, avšak na prihliadnutie na všetky okolnosti výsledok bol fajn. Na ostatných disciplínach sme dostali 11 resp. 10 bodov z maximálnych 12.
Na margo úrovne výkonov podaných drôtosrstými stavačmi sme  videli pekné výkony, bol to pekný víkend a s priateľmi.

Rád by som, aby aj náš klub KCHHS zorganizoval skúšky podľa nemeckých pravidiel a za účasti nemeckých rozhodcov. Cestu ukázal maďarský klub. Ukázal že spolupráca s chovateľmi NDS a milovníkmi plemena sa da zorganizovať na medzinárodnej úrovni. Taktiež, že chov plemena pod záštitou nášho chovu môže byť  vysoko vážený aj na svetovej úrovni. Pevne verím, že aj týmto krokom sa nám podarí aby náš chov bol pozitívne vyzdvihnutý na svetovú úroveň.

Draťakom Zdar!

Štefan Holenyi

 

SHARE THIS


Pridaj komentár